BUDAPESTI KOMPLEX SZAKKÉPZÉSI CENTRUM ÚJBUDAI SZAKISKOLÁJA
Budapest Közoktatásáért Díjjal Kitüntetett Intézmény

Szakács

OKJ szám: 34 811 04

A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)

 ABC
3.1.1.FEOR számaFEOR megnevezéseA szakképesítéssel betölthető munkakörök
3.1.2.5134SzakácsDiétás szakács
3.1.3.Étkezdei szakács
3.1.4.Grill szakács
3.1.5.Gyermekélelmezési szakács
3.1.6.Hajószakács
3.1.7.Hidegkonyhai szakács
3.1.8.Közétkeztetési szakács
3.1.9.Melegkonyhai szakács
3.1.10.Pizzakészítőszakács
3.1.11.Segédszakács

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása

A szakács legfontosabb feladata a korszerű vendéglátás követelményeinek megfelelő feladatok ellátása: a vendégek elvárásainak megfelelő ételválaszték kialakítása és elkészítése, valamint az elkészített ételek megfelelő minőségi színvonalon történő tálalása a vendégek számára éttermekben és egyéb helyszíneken lévő vendéglátó-ipari egységekben, háztartásokban.

A szakképesítéssel rendelkező képes

  • étlapot, menüt, napi ajánlatot, étrendet összeállítani
  • az ételekhez a nyersanyagok fajtáját, mennyiségét meghatározni
  • felmérni a meglévő készletek mennyiségét
  • rendelést összeállítani, árut rendelni, átvenni
  • előkészíteni a munkaterületet, gépeket, berendezéseket, eszközöket
  • nyersanyagokat előkészíteni
  • különféle ételeket készíteni
  • az elkészített ételeket melegen tartani, tálalni, díszíteni
  • különleges ételkészítési technikákat alkalmazni
  • a segédszemélyzet munkáját összehangolni, irányítani
  • nagykonyhai berendezéseket üzemeltetni
  • technológiai műveletek idegen nyelvű leírásait megérteni, felhasználni

Forrás

Logo Újbudai Szakiskola

Iskolánk küldetésnyilatkozata

„ A bölcsesség legfőbb tiszte és tanújele, hogy a tettek a szavakkal összecsengjenek.” (Seneca)

Eseménynaptár

2018. december
h k s c p s v
« okt    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31