BUDAPESTI KOMPLEX SZC ÚJBUDAI SZAKISKOLA ÉS SZAKKÉPZŐ ISKOLA
Budapest Közoktatásáért Díjjal Kitüntetett Intézmény
KIP Országos Hálózat minősített iskola

Edward Bond: Ablak című előadás

2020. január 27-én iskolánkban 4 osztálynak volt lehetősége a saját iskolai közegében megtekinteni a családi drámát. A szereplők, Gerner Csaba, Feuer Yvette, és Fehér Dániel. A darab három jelenetben játszódik.
Az elsőben egy pár családi vitájának történetéről, a még meg nem született gyermek szüleiről. A következő jelenetben a gyermekét egyedül nevelő anyáról és fiáról, majd a harmadikban apja és fia találkozásáról.
Az előadás olyan témákat vet fel, mint a drogproblémák, a bűnözés, az elmagányosodás, a konfliktus kezelés, a kétségbeesés, a céltalanság, a bizonytalanság, a gyermek bizonytalan környezetben való nevelkedésének következményei, a társadalmi problémák, a környezet hatása, a kortársak hatása, a szegénység. Tehát mind olyan problémák, amelyek megoldása nagyon komoly erőfeszítést igényel egy család életében és segítség nélkül nem biztos, hogy megoldható.
A tanulókra nagyon mély hatással volt. Megdöbbentek, és még az is előfordult, hogy saját sorsukkal hozták összefüggésbe a látottakat. A darab nehéz témája megkívánta, hogy utána levezető beszélgetéssel oldják a felgyülemlett feszültséget, és a szereplők ezt nagyon gondosan meg is valósították. Szituációs játékokkal, és egyéb érzékletes drámapedagógiai módszerekkel.
Összességében az előadás nagyon hatásos és egy a megszokottól eltérő drogprevenció is.
Nem utolsó sorban pedig fontos megemlíteni, hogy a főszereplő fiú, Den 16 éves, tehát történetével a gyerekek könnyen tudtak azonosulni.
A szereplők mind az előadásukban mind pedig az azt követő levezetésben tehetségesek és felkészültek voltak.
Köszönjük a lehetőséget és a jövőben – amennyiben van rá lehetőség – bevonunk más osztályoknak is.